Uitgeverij Müller. Voor boeken waar je zin in hebt.
  • Home
  • Boeken
    • Op vleugels van Papier
    • De smaak van reiger
    • Peter Vos Vogeldagboek
    • Mussenlust (2018)
    • Vogels op de cm2
    • Een absolute mus
    • Earth works
    • Mussenlust (2005)
    • Mus
  • Contact
  • Nieuws
  • Nieuwe pagina
Foto

De smaak van reiger


IN PRIJS VERLAAGD!

​


Nu 9,95 en zelfs minder als je er meer koopt. Een mooi geschenk dat meer aandacht verdient dan dat het gekregen heeft.

​Waar gaat het over? 

Hij zou hem geroosterd hebben voordat hij de reiger at. En hij heeft 'm niet gevangen, eerder opgeraapt: de reiger zat vastgevroren in het ijs. Gek verhaal natuurlijk, over die dakloze in het Haagse Bos. Maar als je honger hebt, moet je eten. 

Waar smaakt reiger eigenlijk naar? En hoe maak je 'm het beste klaar? Volgens Google is reiger het lekkerst als paté. Geen grap.

Nou goed. Dit krantenbericht uit 2018 over de blauwe reiger bracht me op het idee om te zien of er nog andere vogels gegeten worden. Vogels waarvan je het niet verwacht. En zo ontstond De smaak van reiger. Een wonderlijk boek met 18 verhalen over een cultureel en discutabel fenomeen: het eten van vogels. 

Veel leesplezier gewenst,
​Peter Müller

Bestelknop hieronder in niet meer geldig
Mail [email protected]


V

Bestel meteen
Foto
Foto
De blauwe reiger is boos. Illustratie van Medy Oberendorff. 
​


De smaak van reiger - het is een wonderlijk boek over een wereldwijd cultuurfenomeen. Het gaat niet over de vogels die 'gewoon' voor ons zijn om te eten. Kip, kalkoen, gans, eend. In dit boek gaat het om vogels waarvan je het niet verwacht. De aalscholver bijvoorbeeld, of de jan-van-gent als kerstdiner. Het gaat ook om tradities die te zot voor woorden zijn. Sommige allang verboden, godzijdank, al houdt niet iedereen zich eraan. De ortolaan bijvoorbeeld:  
​
Foto
Van noodzaak tot traditie
De smaak van reiger is een avontuurlijk boek. Het neemt je mee op reis, naar culturen ver van hier en naar tradities van om de hoek. Het vertelt over de achtergronden van het eten van o zo bijzondere vogels. Vaak begon het uit noodzaak - want er moet gegeten worden. En evolueerde het tot een lekkernij - want je moet er toch het beste van maken.  

Vogels en eigenaardigheden
De achttien verhalen zijn geschreven door negen auteurs, van allerlei komaf: journalisten, kunstenaars, onderzoekers en één uitgever. Allen hebben één ding gemeen: een voorliefde voor vogels en eigenaardigheden.  

Bij elk verhaal zit een illustratie van niemand minder dan Medy Oberendorff, met haar onwaarschijnlijke precisie weet zij elke vogel karakter te geven. De opmaak van het boek is van Karen Polder - onze sterontwerper.  


Foto
Vanaf lente 2022 niet meer in de winkel. Bestellen kan via [email protected]
​Stuur een bericht en u krijgt het thuisgestuurd. Wel moet ik dan helaas porto rekenen.

De smaak van reiger
ISBN: 9789081388764
​Prijs: €9,95
Formaat: 17,5 x 13,5 x 1,7 cm
184 pagina’s
271 gram
Samensteller: Peter Müller
Met bijdragen van Bert Keizer, Chris van Eck, Koos Dijksterhuis, Kees Moeliker, Perry Moree, Peter Müller, Rolf van de Pavert, Robin Shillcock en Jelle Reumer.



​Met vriendelijke vogelgroet,
Peter Müller. 
​

Onderstaande bestelknop is niet meer geldig!

Bestel de Smaak van Reiger hier

De smaak van Reiger in de media


TROUW, 2 november 2020

​EEN REIGER OF ZWAAM OP JE BIRD. IS DAT ERG? NIET PER SE, ZEGT VOGELLIEFHEBBER PETER MULLER. 


“Voor de duidelijkheid: het is geen kookboek”, zegt Müller.
Hij wil de jacht op wilde vogels absoluut niet aanwakkeren. “Maar als een vogel toch al dood is, bijvoorbeeld omdat hij is aangereden of afgeschoten om een gewas te beschermen, waarom zou je hem dan niet opeten? Elke toch al dode zwaan op je bord scheelt weer een paar plofkippen.”


Foto
"Stillevens getuigen van deze vroegere culinaire mores. Zo bestaat er een prachtig schilderij van Frans Snyders (1579-1657) uit de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg. Op het doek uit circa 1636 zie je een kok die behalve over blauwe reiger ook beschikt over roerdomp, pauw, fazant, patrijs, korhaan, regenwulp, watersnip, veldleeuwerik, zanglijster, vink, goudvink en sijs."

​Sander Becker in Trouw

​​
​


Foto
Radio 1 programma Vroege Vogels wilde meer weten over het eten van onze gevleugelde vrienden. Luister naar het leuke gesprek van zondag 11 oktober. Het fragment start op 1:42:52.


Vogelbescherming, 8 oktober 2020
​
​Wat is de meest bizarre schotel de voorbij komt?
​“Is het bizar genoeg om ruim 500 kleine alken in een balg van zeehondenhuid - de balg is de zeehond - waarin het vet is blijven zitten, aan te stampen, dan de huid goed dicht te naaien, vervolgens een half jaar onder zware stenen te laten fermenteren, op te graven, de huid open te snijden en communaal de gegiste resten uit te zuigen, op te slurpen en tussen de tanden te vermalen??? U kunt u zich voorstellen dat dit eten het gerecht uit de hel genoemd wordt.”

Lees het hele interview met Peter Müller hier >>



Foto

Waar je Müller meestal vindt

Foto

Uitgeverij Müller
Laan van Meerdervoort 105
2517 AT Den Haag
+31 630 472 127
+31 70 346 10 46
peter[at]uitgeverijmuller.nl

​
Website created by Hannah de Groot
  • Home
  • Boeken
    • Op vleugels van Papier
    • De smaak van reiger
    • Peter Vos Vogeldagboek
    • Mussenlust (2018)
    • Vogels op de cm2
    • Een absolute mus
    • Earth works
    • Mussenlust (2005)
    • Mus
  • Contact
  • Nieuws
  • Nieuwe pagina